HGZO-congres 2020

Jubileum-editie: 20 jaar HGZO-congres!

Banner HGZO congres 2020

Donderdag 19 en vrijdag 20 maart 2020
Hotel- en congrescentrum De Werelt in Lunteren  
 

Het HGZO congres bestaat alweer 20 jaar!

hgzo_congrespic8Samenwerken is essentieel. In ons eentje kunnen we geen zorgprofessionals van de toekomst opleiden, dat doen we met z’n allen. Docenten, stagebegeleiders en werkplekbegeleiders met verschillende achtergronden zijn daarvoor nodig. En ook studenten worden opgeleid tot teamspelers. Samenwerken is mooi, belangrijk en leerzaam, maar ook wel eens moeilijk.

Ook dit congres is teamwerk. Niet alleen van het organiserend team, maar ook van alle andere betrokkenen. Zonder de inzet van workshopshouders, standhouders en leergierige en gezellige deelnemers, zou er geen HGZO-congres zijn. Genoeg reden om met elkaar eens dieper in te gaan op “samen”. 

Balkje 2020

Hoofdspreker 2020 bekend!

Foto Duco BanninkWe zijn verheugd te kunnen mededelen dat Duco Bannink de hoofdspreker zal zijn van de jubileum-editie van HGZO! Duco Bannink is universitair hoofddocent bestuurskunde en themaleider Integrale Zorg bij het Talma Instituut aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar en onderwijs over samenwerking. Samenwerking is het op elkaar passen van inbreng door verschillende organisaties of personen. Het gaat dus om het op elkaar passen van verschillen. Dat is nodig, want problemen zijn vaak multi-problemen: om die aan te pakken moet je er vanuit meerdere hoeken naar kunnen kijken. Maar precies om dezelfde reden, is het moeilijk: het gaat hier om het op elkaar passen van verschillende ideeën over een probleem, de te volgen aanpak en, niet onbelangrijk. de daarbij behorende verdeling van middelen. In zijn recent verschenen boek Het Probleem Samenwerken (2018, met Hans Bosselaar) betoogt hij dat samenwerking niet zou moeten starten bij een analyse van het gezamenlijke probleem, maar juist bij een analyse van de inbreng van de verschillende actoren. In zijn recent verschenen Besturen Zonder Wij (2019) betoogt hij dat bestuurders (en bestuurskundigen) vaak onterecht vooronderstellen dat de overeenstemming over het einddoel ("we willen toch allemaal integraal zorg?") zich uitstrekt tot de aanpak ("maar hoe moet dat dan?")

Lezing
De zorgprofessional van de toekomst is een samenwerkende professional. Gezondheid hangt samen met leefstijl, je sociale netwerk, je werk, gezin, je mogelijkheden, natuurlijk ook de medische kant. En ook binnen het medische domein zijn er deelterreinen. Gezondheidsproblematiek is multiproblematiek. Dus werken in de zorg is samenwerken.

In de bestuurskunde noemen we dit beleidsintegratie en ook bestuurders in de praktijk gebruiken deze term: "hoe komen we tot integraal beleid?" Het beleid en de aanpak uit deel-domein 1 moeten worden afgestemd op het beleid en de aanpak uit deel-domein 2. Uit ons onderzoek in de zorg blijkt dat zorgverleners wel degelijk de noodzaak van de inbreng door anderen herkennen, maar dat ze tegelijkertijd redeneren vanuit hun eigen aanpak. Dat is geen onwil, maar noodzaak. De enkele professie is al moeilijk genoeg. Het overstijgende perspectief is inderdaad wat het is: een overstijgend perspectief. Zie dat maar eens uit de grond te toveren. 

In een heel interactieve lezing gaan we kijken naar verschillende manieren om samenwerking te organiseren. Die manieren horen alle bij een bepaalde samenwerking-situatie: in de ene samenwerkingsuitdaging werkt de ene manier goed; bij een andere samenwerkingsuitdaging past een andere manier. Het probleem is alleen dat er vaak sprake is van wat we noemen een "dubbele" uitdaging en daarvoor hebben we eigenlijk geen passende organisatiemethode. Daar verschuift de aandacht zich van de organisatie van het geheel, naar de vormgeving van je eigen positie als professional in een omgeving waarin ook andere professionals rondlopen.

Balkje 2020


Voor wie?

hgzo_congrespic3het HGZO-congres is een inspirerend en interessant congres voor en door professionals in het zorgonderwijs. Voor zowel docenten, (praktijk)opleiders en andere professionals die werkzaam zijn bij (zorg)opleidingen of bij een opleidingsinstituut verwant aan een ziekenhuis of zorginstelling is het congres een waardevolle toevoeging. Het congres is laagdrempelig en er zijn veel hands-on workshops. Daarom is de transfer naar eigen onderwijs zo makkelijk te maken! 

Balkje 2020

Aanmelden en praktische informatie

hgzo_congrespic10Aanmelden voor het HGZO-congres kan via dit online inschrijfformulier. Profiteer tot 3 februari van €50 vroegboekkorting!

Locatie
Het congres vindt plaats in congreshotel ‘De Werelt’, Westhofflaan 2,
6740 AA Lunteren, tel: 0318-484641, dewerelt.nl.

Ga hier naar de routebeschrijving.

Aanvangstijden congres 
Op donderdag start het congres om 10.00 uur.
Op vrijdag start het congres om 9.30 uur.   

Balkje 2020

Workshop bijdrage

Wil je een actieve bijdrage leveren aan deze speciale 20e editie van het congres door middel van het geven van een workshop? Download dan dit formulier, vul het in en stuur jouw workshopvoorstel per mail naar m.l.a.leijdekkers@vu.nl. De deadline voor het aanleveren van de workshopvoorstellen is 25 november 2019.

Contact en meer informatie

hgzo_congrespic6Neem voor meer informatie contact op met:

Sjoukje Colenbrander
Secretariaat  
T (020) 59 86903
E s.colenbrander@vu.nl 

Balkje 2020

Social Media

Je bent van harte welkom om lid te worden van onze groepen op social media:
Docenten in het zorgonderwijs en opleiders in de zorg op Facebook.
Inspiratie voor docenten in het zorgonderwijs en opleiders in de zorg op LinkedIn.
Hierin participeren een aantal docenten van onze opleidingen en delen we geregeld berichten met betrekking tot zorgonderwijs. 

Balkje 2020

Terugblik HGZO-congres 2019

Was je bij het HGZO-congres op 21 en/of 22 maart 2019?
Op de webpagina met de Presentaties HGZO-congres 2019 kun je diverse presentaties van de lezingen en workshops downloaden.

Balkje 2020