ICT in de klas: activerend onderwijs met apps

<< Terug naar alle teamtrainingen

Er zijn heel veel eenvoudige apps die het onderwijs activerend kunnen maken. Denk hierbij aan brainstormen, digitale quizzen, samenwerken in documenten, projecten plannen of het maken van korte video's. Om te zorgen voor creatief maar ook effectief onderwijs, vraagt de keuze van een app een zorgvuldige afweging op basis van doelen en gewenst resultaat. In deze training gaat u actief aan de slag met doelen, effecten en werkvormen bij de inzet van apps. Na het volgen van deze training kunt u apps effectief inzetten als werkvorm in de klas.

Voor wie?

Docenten mbo en hbo.

Doel

Na het volgen van deze scholingsdag kun je apps effectief inzetten als werkvorm in de klas.

Inhoud

register_ict_in_de_klasIn de ochtend staat het uitproberen van apps op het programma. 's Middags staat in het teken van ontwerpen van het eigen onderwijs met inzet van apps.

Werkwijze

Deze scholing vindt in-company plaats aan een team van 5-16 deelnemers. In overleg kunnen inhoud en tijden aangepast worden. Het volgende programma is gebruikelijk:

9.00-12.00
(in een theorielokaal, deelnemers hebben een tablet of laptop ter beschikking)
Tijdens de ochtend zullen diverse apps de revue passeren. Elke app wordt in een werkvorm aangeboden zodat zelf ervaren wordt hoe het is om met de app onderwezen te worden. Daarna komt het docentperspectief om de hoek. Bij elke app komt het volgende aan bod:

  • Uitleg wat de app ikan,
  • Inventarisatie van toepassingsmogelijkheden van de app?
  • Beperkingen en kansen

13.00-14.00  
We zetten het programma in de middag voort met enkele voorbeelden voor videogebruik.

14.00-15.00

Ontwikkelen van eigen onderwijs waarbij apps ingezet worden. Vanuit de voorbeelden die in de ochtend aan bod zijn gekomen ontwikkelt ieder een werkvorm voor het eigen onderwijs.

15.00-16.00

In dit uur tonen de deelnemers elkaar de ontwikkelde werkvormen. Deelnemers  geven les aan elkaar. Samen evalueren we de toegepaste werkvorm en brainstormen we over optimalisatie van en alternatieven voor de gekozen toepassingen.

Docent

Marijke_LeijdekkersDe scholingsdag wordt verzorgd door Marijke Leijdekkers. Zij is coördinator van de Docentenopleiding Bewegingswetenschappen, docent en expert op het gebied van ICT in het onderwijs. Ze heeft onlangs een app ontwikkeld voor ondersteuning van reflectieonderwijs.

Contact en informatie

Heb je interesse in deze scholing voor jouw team docenten? Neem dan contact op met Marjan Kok, m.j.kok@vu.nl.