Groepsprocessen

Waarom gaat de ene groep gewoon aan het werk en de andere niet? Hoe ga ik om met studenten die domineren, studenten die meeliften, studenten die negatief zijn? Welke groepsprocessen spelen er in een groep? Als u deze vragen interessant vindt, dan is deze cursus iets voor u.

Voor wie?

Onderwijsgevenden die meer willen leren over (omgaan met) groepsprocessen in het hoger onderwijs.

Doel en resultaat

Na afloop van deze cursus bent u in staat om vanuit verschillende kaders naar uw onderwijs te kijken. U kunt uzelf bewuster bijsturen in het aansturen van een groep en u weet beter waar uw blinde vlekken zitten.

Inhoud en werkwijze

In de drie bijeenkomsten van deze cursus hanteren we steeds een ander kijkkader. In de eerste bijeenkomst concentreren we ons op non-verbaal gedrag en de invloed die docenten en studenten op elkaar proberen uit te oefenen. In de tweede bijeenkomst focussen we op leervoorkeuren en onderzoeken we hoe we zelf het liefst leren en hoe dat ons eigen onderwijsgedrag kleurt. De derde keer richten we ons op diversiteit in de breedste zin van het woord: welke verschillen en overeenkomsten zien we in een groep en hoe beïnvloedt dat ons gedrag in de les? De laatste keer kijken we naar de dynamiek in een groep die zelfstandig aan het werk moet. Hoe laat u de verantwoordelijkheid bij hen? Wanneer grijpt u in en wanneer niet?

Aan het begin van de cursus levert iedere deelnemer een praktijkcasus in die we gebruiken tijdens de bijeenkomsten, om zo concrete antwoorden en tips te formuleren en te oefenen. In de tijd tussen de bijeenkomsten kunt u in uw eigen praktijk uitproberen of de besproken antwoorden en tips ook echt werken.

Contact en informatie

Aantal en duur bijenkomsten 3 bijeenkomsten van een dagdeel, 4 uur per keer
Data bijeenkomstenDe data voor het najaar 2018 zijn donderdag 1, 8 en 15 november van 13.00 tot 17.00 uur.
Studiebelasting3 x 4 uur bijeenkomsten en 6 uur voor voorbereiding en uitwerking van opdrachten, totaal ca. 18 uur
DocentMarieke Parijs
LocatieVU LEARN! Academy
Hoofdgebouw, 10e en 11e verdieping 
De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam
PrijsVU-medewerkers: € 380,-; externe deelnemers: € 600,-
InschrijvenU meldt zich aan met het Inschrijfformulier Cursussen. U ontvangt een e-mail ter bevestiging. Kort voor de start van de cursus ontvangt u verdere informatie. 


Informatie en contact

Informatie over inschrijvingen, planning en betaling: Lucretia Prade, ho.ucgb@vu.nl  (onderwijssecretariaat).