Gemotiveerde motivatie

<< Terug naar alle teamtrainingen

In de ideale wereld komen alle studenten gemotiveerd naar school, zijn ze geboeid bezig in jouw lessen en weet je ze te inspireren in een begeleidingsgesprek. De werkelijkheid is iets anders. Door kennis en inzicht over motivatie toe te passen in de dagelijkse praktijk kun je de ideale wereld wel wat dichterbij halen. In zowel de onderwijsorganisatie, de schoolcultuur als jouw didactiek en jouw begeleidingsvaardigheden kun je (kleine) interventies doen om studenten meer gemotiveerd te krijgen. Tijdens deze scholingsdag gaan we aan de hand van theorie over motivatie de vertaling maken naar de onderwijspraktijk en andersom.

Voor wie?

Docenten, studieloopbaanbegeleiders, teamleiders en onderwijskundigen in het mbo en hbo.

Doel

Na het volgen van deze scholingsdag kun je studenten motiveren in jouw les en tijdens begeleidingsgesprekken. Je bent je bewust van jouw invloed op de motivatie van studenten bij het stellen van doelen, het inzetten van activerende werkvormen en bij de keuze van gespreksvaardigheden.

Inhoud

register_gemotiveerde_motivatieMotivatie is een continuüm van amotivatie naar meer of minder extrinsiek naar volledig intrinsiek gemotiveerd. Intrinsieke motivatie kenmerkt zich door plezier ervaren door het uitvoeren van de taak. Slechts een enkele student zal plezier ervaren in studeren, oefenen of het maken van tentamens. Dat is helemaal niet erg. Ze zijn dus om een andere reden gemotiveerd voor de studie, dat tentamen of die onderwijsbijeenkomst. Een docent kan die informatie goed gebruiken bij het vormgeven van het onderwijs. Als er in voldoende mate wordt voldaan aan de psychologische basisbehoeftes autonomie, verbondenheid en competentie van mensen, ook studenten dus, dan raken we optimaal gemotiveerd. Hoe zorg je concreet voor keuzevrijheid van de student en verbondenheid in de groep en met jou? En hoe prikkel je studenten om een taak uit te voeren met het vertrouwen dat ze het kunnen?  

Werkwijze

Deze scholing vindt incompany plaats aan een team van 6-20 deelnemers.

Docent

Marjolein RoemaatDe scholingsdag wordt verzorgd door Marjolein Roemaat. Zij is docent en coach, expert op het gebied van motivatie en gedragsverandering. Ze richt zich vooral op de vertaling van wetenschappelijke inzichten op het gebied van motivatie en gedragsverandering naar toepassing in het onderwijs en de zorg- en sportsector.

Contact en informatie

Heb je interesse in deze scholing voor jouw team van medewerkers? Neem dan contact op met Marjan Kok, m.j.kok@vu.nl.