Week tegen het pesten en Lesson Study

Deze week, 23 t/m 27 september 2019, is bestempeld als de ‘week tegen het pesten’. Lees hier hoe Lesson Study daarbij aan kan sluiten.

26-09-2019 | 16:01

Sociale veiligheid in de klas en WALS 2019
In het schooljaar 2019-2020 hebben enthousiaste docententeams van het Van der Meij College uit Alkmaar, Vossius Gymnasium uit Amsterdam en het Christelijk College Zeist de sociale veiligheid in hun klassen onder de loep genomen en hiervoor elk  vier mooie interventielessen ontworpen. Het project maakt dit schooljaar een nieuwe start op het Van der Meij College en het Zuiderzee College uit Zaandam. In september 2018 is het project van start gegaan bij een eerste lichting scholen. Niet alleen heeft dit een vijftal series mooie interventielessen opgeleverd, maar ook data over de effectiviteit van het interventietraject bij de deelnemende scholen in schooljaar 2018-2019. Deze data wilden wij graag delen met onze wetenschappelijke collega’s binnen en buiten Nederland, om zo ook anderen enthousiast te krijgen over ons project. Wij hebben hiertoe een aantal geweldige kansen gehad en hierop hele positieve response gehad van onze internationale collega’s. Het project wordt dus niet alleen door ons, maar ook internationaal gewaardeerd en gezien als veelbelovend. Hier zijn wij natuurlijk blij mee en trots op!

Misschien wel de mooiste conferentie waar wij recentelijk onze voorlopige projectuitkomsten onder aandacht hebben mogen brengen was de World Association of Lesson Studies (WALS) die van 3 tot 6 september in Amsterdam plaatsvond en werd voorgezeten door Sui Lin Goei. Op deze indrukwekkende conferentie hebben zo’n 700 Lesson Study beoefenbaars en onderzoekers van over de hele wereld hun ideeën en bevindingen gepresenteerd. De vele gesprekken en discussies hebben voor veel nieuwe inspiratie gezorgd. Zowel Tirza Bosma als Wilma Jongejan hebben het project onder de aandacht gebracht van Nederlandse en internationale collega’s. De posterbijdrage aan de WALS van Wilma kun je hier bekijken. Lees ook het artikel Lesson Study voor sociale veiligheid: praktijkvoorbeeld uit het tijdschrift Remediaal.

De week tegen het pesten
Deze week,  23 t/m 27 september 2019, vind de Nederlandse ‘week tegen het pesten’ plaats. Want, bij ‘Samenwerken aan sociale veiligheid in de klas’ hoort ook zeker het tegen gaan van pestgedrag. Op de website www.weektegenpesten.com vind je inspirerend materiaal om in de klas mee aan de slag te gaan.