Breinprikkelend presenteren - teamtraining

Alle zintuigen aanspreken

<< Terug naar alle teamtrainingen

Wat doe jij precies tijdens een presentatie om je klas te blijven prikkelen? Op welke manier maak jij je studenten nieuwsgierig, betrek en motiveer je ze om jouw verhaal goed over te kunnen brengen? Wat gebeurt er dan in het brein van de studenten zodat ze dat blijven onthouden en door jou geïnspireerd raken? Je krijgt op een interactieve manier antwoord op deze vragen en je kunt deze ook vertalen in een goed verhaal dat je vervolgens ook prikkelend gaat presenteren aan je collega’s.

Voor wie?

Docenten mbo en hbo.

Doel

Na het volgen van deze teamtraining kun je afwisselender en boeiender presenteren door je eigen kwaliteiten en de principes van Brains based learning in te zetten.

Inhoud

De laatste jaren neemt het hersenonderzoek een grote vlucht, vooral door functionele MRI onderzoek wordt het inzicht in de werking van het brein steeds groter. Wat gebeurt er tijdens het leren in de hersenen en hoe kun je daar als presentator rekening mee houden? Het brein is het meest complexe orgaan van ons lichaam, maar met kennis uit de neuropsychologie krijg je aardig inzicht in de werking van de hersenen. Voor een professional die vaak presenteert is deze breinkennis dan ook onontbeerlijk! In deze cursus wordt aan de hand van hersenstructuren de werking verklaard. Om vervolgens de stap te maken hoe je met presentatievormen daar goed op kan aansluiten. Hoe kun je de alertheid van je publiek vergroten? Wanneer werkt hun geheugen goed? Wat doen emoties met het brein en wanneer raken toehoorders echt geboeid door jouw verhaal? In deze cursus ervaar je de principes van brain based learning met presentatievormen waarbij veel zintuigen worden geprikkeld. Je gaat met deze breinkennis zelf ook een presentatie opbouwen en presenteren aan de groep. Op het eind van deze twee dagdelen lukt het je om jouw verhaal nog prikkelender te presenteren dan voorheen. Iets waar je als professional inclusief je doelgroep in de toekomst nog veel plezier aan gaat beleven, bij elke presentatie weer.

Werkwijze

Deze teamtraining vindt in-company plaats aan een team van 6-16 deelnemers.
Wil je als individuele docent een training volgen? Bekijk dan de webpagina van de  open inschrijving cursus Breinprikkelend presenteren.

In overleg kunnen inhoud en tijden aangepast worden. Het volgende programma is gebruikelijk:

9.00 - 12.00

Tijdens een interactieve presentatie gaan we in op de werking van het brein en leren:

  • Belang van breinkennis voor leraren
  • Wat zijn de belangrijkste breinstructuren voor gemotiveerd leren
  • Hoe bouw je een afwisselende presentatie op met breinprincipe?
  • Hoe vertel je een boeiend verhaal? (nabespreken van zelfstudie-opdracht)
  • Zelf presenteren en feedback ontvangen (oefengedeelte)

12:00 - 13:00 Pauze

13.00 - 16.00

  • Hoe zorg je voor veiligheid en geef je complimenten?
  • Hoe werkt het geheugen van je toehoorders en hoe speel je daar op in?
  • Presentaties om breinprikkelend te kunnen presenteren
  • Op basis van een checklist wordt er een beoordeling en feedback gegeven

Docent

Geert_BuijtenwegDe teamtraining wordt verzorgd door Geert Buijtenweg. Hij is bewegingswetenschapper, docentopleider en expert op het gebied van afwisselende didactische werkvormen. 


Deelnemer aan het woord

Johan Timmerman, teamleider aan de Sportacademie MBO Amersfoort, volgde onlangs de teamtraining 'Breinprikkelend presenteren':
"Wat een top teamscholing hebben we weer gehad! In de training 'Breinprikkelend presenteren' leer je op welke wijze je meer gebruik kunt maken van de verschillende onderdelen van ons brein in de les. Hoe je deze onderdelen kunt toepassen werd ’s middags duidelijk tijdens een tweede workshop die voor ons op maat gemaakt was. Een compleet verhaal waar je direct mee aan de slag kunt!”

Contact en informatie

Heb je interesse in deze scholing voor jouw team docenten? Neem dan contact op met: Geert Buijtenweg, g.buijtenweg@vu.nl