Selma in de Klas

Banner Nascholingsdag Geschiedenis Selma
 
Op vrijdag 17 januari organiseert de VU een nascholingsbijeenkomst Geschiedenis rond het boek ''Selma: Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao'' van schrijfster Carolijn Visser.

''Selma'' brengt Chinese geschiedenis tot leven

voorkant_lesmateriaalDe joodse Selma Vos overleefde de Tweede Wereldoorlog en emigreerde in 1950 vol idealen naar communistisch China, samen met haar Chinese man en kinderen Greta en Dop. Tijdens de Culturele Revolutie (1966-1976) werd het ‘Westerse’ intellectuele echtpaar gearresteerd en gevangengezet. Zij zijn omgekomen in gevangenschap en zo betekende de Culturele Revolutie de ondergang van het hele gezin. Na de dood van Mao vertrokken Greta en Dop in 1979 naar Nederland. Schrijfster Carolijn Visser kwam in contact met hen en heeft de aangrijpende geschiedenis van Selma en haar gezin opgetekend, mede aan de hand van foto’s en brieven die Selma aan haar vader in Nederland schreef.  

Janneke Riksen sprak met Carolijn Visser en de beide kinderen van Selma. De kinderen vertrouwden haar een aantal originele brieven, brieffragmenten en foto’s toe, die zij mocht gebruiken bij het ontwikkelen van lesmateriaal rond het boek van Visser en dat centraal staat in de bijeenkomst. Aan de hand van de primaire bronnen - de foto's en brieven - ontwikkelde Janneke Riksen vijf werkvormen op basis van verhalende- en activerende didactiek. Het doel daarvan is om het inlevingsvermogen en historisch denken van leerlingen te bevorderen. Leraren kunnen leerlingen actief en zelfstandig aan het werk zetten met het materiaal waarin argumenteren en redeneren een grote rol speelt. 

Lees meer over het materiaal en reviews van leerlingen hier.

Voor wie?

Docenten geschiedenis havo/vwo.

Doel en resultaat

Na afloop ontvangt u het ontwikkelde lesmateriaal waarin vanuit de verhalende en activerende didactiek vijf verschillende werkvormen zijn uitgewerkt, die de geschiedenis van China via het persoonlijke verhaal van Selma dichter bij leerlingen brengt. 

Het lesmateriaal rond het boek Selma is zowel in de onderbouw als bovenbouw te gebruiken en sluit aan bij de historische context over China voor het CE vwo van 2022.

Docenten

Janneke Riksen is vakdidacticus Geschiedenis aan de Universitaire Lerarenopleiding (ULO) van de VU.

Inhoud en werkwijze

Vanuit het vertellen van verhalen en activerende didactiek laat Janneke Riksen zien dat het persoonlijke verhaal van Selma prachtige mogelijkheden biedt om de “grote” geschiedenis van China dichter bij leerlingen te brengen en tot betekenisvolle geschiedenislessen uit te laten groeien. De werkvormen Playreading, Vertelkaarten, Bronopdracht, Levenslijn en een Cirkelopdracht tonen hoe je dit in de klas kunt bereiken. 

In de workshop staat het verhaal van Selma en de toelichting op het ontwikkelde lesmateriaal centraal.

Praktische informatie

Aantal en duur bijeenkomsten1 Bijeenkomst van 3 uur
Wanneer   Vrijdag 17 januari 2020
Tijd13.30 - 16.30 uur
LocatieVrije Universiteit Amsterdam, BelleVUe gebouw (BV) 1H32, De Boelelaan 1092 1081 HV Amsterdam   
Prijs    €95,- inclusief lesmateriaal en koffie/thee
Contact en informatie    Janneke Riksen, j.k.w.riksen@vu.nl
InschrijvenStuur een e-mail naar Martijn van der Berg, e.vander.berg@vu.nl