Leergangen Opleiden in de zorg

<< Terug naar cursusoverzicht Sport, zorg en veiligheid

Ben je (praktijk)docent of opleider bij een zorgopleiding in het HBO of MBO? Of werkzaam in de zorg en verantwoordelijk voor de opleiding en begeleiding van toekomstige zorgprofessionals? De Vrije Universiteit, al meer dan 25 jaar docentopleider voor het zorgonderwijs, biedt vanaf 2016 de nieuwe leergangen 'Opleiden in de zorg' aan. De VU-docenten die deze leergangen verzorgen kennen het zorgonderwijs en de zorgpraktijk uit eigen ervaring. Leergang I en II vormen samen een complete opleiding voor beginnende docenten/opleiders. Meer ervaren docenten/opleiders die zich verder willen ontwikkelen op één of meer vaardigheden kunnen leergang II of losse modules uit de leergangen volgen. Voor (toekomstige) docenten binnen een hbo-bacheloropleiding in de zorg biedt de VU tevens de tweejarige deeltijd hbo-master Docent HGZO.

Opleiden in de zorg I en II is geen algemene didactische scholing, maar specifiek gericht op het zorgonderwijs. Het doel is om je op te leiden tot een beroepsinhoudelijke expertdocent, die:

  • zorgt voor onderwijs dat goed aansluit bij de praktijk,
  • oog heeft voor vernieuwingen in zowel het vakgebied als het onderwijs,
  • een bijdrage levert aan onderwijsinnovaties en
  • beschikt over de onderzoeksvaardigheden die nodig zijn om studenten goed te kunnen begeleiden bij zorginhoudelijke onderzoeksprojecten.

Je volgt de leergangen met een groep cursisten (max. 15-20) die betrokken zijn bij het opleiden van professionals in verschillende zorgberoepen, waardoor je kennis en ervaring kunt uitwisselen.

De leergangen zijn samengesteld uit modules op het gebied van:

  • Didactisch handelen
  • Innoveren
  • Onderzoeken
  • Professionaliseren van eigen handelen of in een team*
    *In leergang I is dit een maatwerk traject

Opbouw Leergang Opleiden in de zorg I+II

Via onderstaand overzicht kun je bepalen welk traject het beste aansluit bij je leerwensen, afhankelijk van je doel, achtergrond en praktijkervaring. Klik op de gewenste module voor meer informatie over de instroomeisen, inhoud, data, kosten en aanmelding. In de brochure leerlijnen en leergangen (.pdf) tref je ook een overzicht aan.
 

Leergangen_algemeen
Leergang  I:
leergangen42A    leergangen4B    leergangen4C    leergangen4D
leergangen42B    
Leergangen42C

Leergang II:
LeergangenII-2    LeergangenII-2B     LeergangenII-2C    LeergangenII-2D  
                                                              LeergangenII-3C

Ga direct naar de leergangen

img_bullet_redLeergang Opleiden in de zorg I
Na afloop van leergang I kunt u uw didactisch handelen onderbouwen en bijdragen aan kwalitatief goed en innovatief onderwijs. Het accent ligt op het verzorgen van onderwijs in de praktijk.
img_bullet_redLeergang Opleiden in de zorg II
Na afloop van leergang II beschikt u over specifieke vaardigheden op het gebied van het innoveren van onderwijs en praktijkgericht onderzoek leert het onderwijs op les – en opleidingsniveau te vernieuwen.