Joint programme VU-UvA
De VU en de UvA hebben de krachten gebundeld en gezamenlijk een SKO-programma voor beide universiteiten ontwikkeld, met gelijkwaardige certificaten. Met deze samenwerking lopen de VU en UvA landelijk voorop met het oog op wederzijdse afstemming en erkenning van de SKO. De Nederlandstalige programma's zijn interfacultair binnen een universiteit. Het Engelstalige programma is interuniversitair en wordt gevolgd door deelnemers van de VU en de UvA.
Ga hier naar de pagina Senior Kwalificatie Onderwijs (SKO) met informatie voor UvA-docenten
Doelgroep
Het programma is bedoeld voor UD’s, UHD’s en hoogleraren die opvallen binnen de opleiding door hun inzet en toewijding aan het onderwijs. Zij kijken daarbij verder dan de eigen cursussen en het eigen vakgebied en zijn de voortrekkers in vakoverstijgende projecten of onderwijsvernieuwing. Daarbij weten zij collega’s mee te nemen in nieuwe ontwikkelingen. Deze docenten innoveren samen met collega’s het academisch onderwijs en zorgen voor inbedding hiervan in het opleidingsprogramma, zodat de opleidingseindtermen worden gerealiseerd.
- coördinator van een groter samenhangend geheel van onderwijsonderdelen (bijvoorbeeld een jaar- of trackcoördinator)
- lid of voorzitter van opleidings- of curriculumcommissie
- voorzitter van de toetscommissie
- onderwijs- of opleidingsdirecteur
Ook kan het medewerkers betreffen die zich speciaal toeleggen op het gedegen voorbereiden en invoeren van verbetering van het curriculum.
Het SKO-programma van de Vrije Universiteit van Amsterdam kan gevolgd worden door senior docenten van andere universiteiten die aan bovenstaande beschrijving voldoen.
Doel
Het doel van het SKO-programma is docenten met een onderwijskundige spilfunctie binnen de opleidingen te ondersteunen in de uitvoering van een curriculumontwikkeling. Het programma bedient hiermee zowel de deelnemer als de opleiding in de verdere professionele ontwikkeling en beoogt daarmee een impuls te geven aan de kwaliteit van het academisch onderwijs. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de docent vanaf de start van het programma verschillende rollen vervult op SKO-niveau:
- als curriculumontwikkelaar;
- als begeleider van (junior)docenten;
- als organisator van curriculumonderdelen en vernieuwing;
- als verbinder tussen medewerkers en afdelingen, en
- als onderwijskundig visionair op onderwijskundige verbetering en -borging.
Positionering SKO ten opzichte van de BKO en LOL
In het SKO-opleidingstraject wordt voortgebouwd op de kennis en vaardigheden waarover onderwijsgevenden beschikken die in het bezit zijn van de Basiskwalificatie onderwijs (BKO). Bij de BKO gaat het erom dat de docent academisch onderwijs ontwikkelt en dit zodanig uitvoert dat het leren van studenten optimaal wordt bevorderd. De SKO richt zich op senior docenten die een spilpositie op curriculumniveau vervullen in het onderwijs aan de VU.
Senior docenten zijn degenen die ― vanuit het midden van de onderwijsorganisatie ― niet zozeer de grote lijnen van het beleid uitzetten, maar verantwoordelijk zijn voor de inhoudelijke invulling en aansturing van het onderwijsbeleid. Zij verbinden de beleidslaag met de uitvoerende laag en leveren daarmee een cruciale bijdrage aan de onderwijskwaliteit aan de VU.De LOL (Leergang Onderwijskundig Leiderschap) is bedoeld voor medewerkers die verkeren in de positie om invloed uit te oefenen op facultair niveau. Dat betekent dat zij verantwoordelijkheid dragen voor een opleiding of een groter geheel binnen een faculteit. Concreet gaat het om opleidingsdirecteuren, onderwijs-portefeuillehouders, afdelingshoofden of om docenten die naar zo´n positie kunnen toegroeien. De leergang bouwt voort op de SKO. Een SKO-kwalificatie of aantoonbaar functioneren op SKO-niveau vormt dan ook een van de toelatingsvoorwaarden voor het traject. Deelname vindt plaats op voordracht van de decaan van de faculteit. Meer informatie over dit traject vindt up de pagina van de LOL.