Lerarenopleider: Vormgeven aan eigen professionele ontwikkeling en beroepsregistratie - module 4

 
<< Terug naar Opleiding Lerarenopleider of Opleidingstrajecten lerarenopleiders


Met deze module word je je als lerarenopleider meer bewust van de reikwijdte van het beroep lerarenopleider. Je leert bewust om te gaan met vragen die spelen in de dagelijkse opleidingspraktijk en in de context van het opleiden van leraren. Je krijgt meer inzicht in en je kunt doelgerichter omgaan met je eigen ontwikkelingsvragen. De module ondersteunt je in het actief deel uit maken van de (inter)nationale professionele gemeenschap van lerarenopleiders. Minder ervaren lerarenopleiders wordt aangeraden deze module te combineren met minimaal één van de andere modulen van de opleiding.

Inhoud

In deze module behandelen we vragen als: Wat is de kern van het beroep lerarenopleider en hoe verhoud ik me daartoe? Hoe ga ik om met spanningen in mijn opleidingspraktijk? Hoe speel ik een zinvolle rol in de relatie tussen opleiding en school en met collega's en management? Wat zijn dominante thema's in de context van opleiden en de verdere professionele ontwikkeling van leraren en hoe verhoud ik me daartoe? Hoe zorg ik voor goede feedback op mijn eigen functioneren? Hoe verbind ik persoonlijke en professionele ontwikkeling?
Parallel vindt de begeleiding plaats die voorbereidt op opname in het beroepsregister van lerarenopleiders.

Doelgroep

Lerarenopleiders (werkplekbegeleiders en schoolopleiders; instituutsopleiders van hogescholen en universiteiten) met minimaal één jaar ervaring als opleider en/of begeleider van (a.s.) leraren en/of collega's. 
Als je wilt deelnemen aan het traject voor beroepsregistratie dient het opleiden en begeleiden van (aanstaande) leraren substantieel en structureel tot je kerntaken te behoren.

Werkwijze

Aan de hand van uitgereikte literatuur en de inbreng van (praktijk)ervaringen en eigen werk van deelnemers is er veel gelegenheid voor plenaire discussie en (in kleiner verband) intervisie met en peercoaching door collega's. De bijeenkomsten ondersteunen de lerarenopleider om de aanvraag voor opname in het beroepsregister van lerarenopleiders goed voor te bereiden en deel te nemen aan het afsluitende assessment.

Docenten

Dr. Anja Swennen, lerarenopleider en onderzoeker Vrije Universiteit.
Drs. Jurriën Dengerink, medewerker onderwijsontwikkeling en onderzoeker Vrije Universiteit.

Cursusgegevens

Data en tijden     
  21 november 2017 13.30-16.30 uur
  30 januari 2018    13.30-16.30 uur
  27 maart 2018     13.30-16.30 uur
  mei (datum nader te bepalen) beroepsregistratie-
  assessment
  12 juni 2018: 15.00-17.00 uur afsluiting (optioneel)
Studielast exclusief registratietraject: 17 uur (11 contacturen)
 inclusief registratietraject:  35 uur (12 contacturen)
Min-max 10-22 deelnemers
Kosten exclusief registratietraject:  € 590/490*
 inclusief registratietraject:   € 1240 /1075*
  (*gereduceerd tarief voor Opleidingsscholen-VU)
Informatie       empty e.vander.berg@vu.nl


Locatie 
Vrije Universiteit/ UCGB - gebouw Metropolitan, Buitenveldertselaan 3, 1182 AV Amsterdam (op 7 minuten loopafstand van NS station Amsterdam-Zuid)

DIRECT AANMELDEN

 empty