Motiverend Begeleiden

Lukt het je om jouw studenten te motiveren? Kun je ze begeleiden naar ander gedrag dan ze tot nu toe hebben laten zien? Gedragsverandering van studenten gaat zeker niet altijd vanzelf. Een docent of begeleider kan gebruik maken van Motivational Interviewing (MI) om hen hierin te begeleiden. Dit is een veelgebruikte en beproefde methode om volwassenen te begeleiden en te coachen naar een duurzame gedragsverandering.

Voor wie?

Docenten MBO en HBO, studieloopbaanbegeleiders, verzuimcoördinatoren en praktijkbegeleiders.

Doel

Na het volgen van deze cursus kun je de techniek Motivational Interviewing op de werkvloer toepassen.

Inhoud

Motiverende gespreksvoering, oftewel Motivational Interviewing (MI), is een veelgebruikte en beproefde methode om volwassenen te bewegen naar een duurzame gedragsverandering. Mensen worden aangesproken op hun intrinsieke motivatie. De methode gaat er vanuit dat gedragsverandering in stappen plaatsvindt. Als de ambivalentie ten opzichte van het nieuwe gedrag is verhelderd en opgelost, vindt gedragsverandering als het ware vanzelf plaats.

Werkwijze

Na een korte uitleg over de achtergrond en theoretische onderbouwing van Motivational Interviewing, ga je veel oefenen met de verschillende technieken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van beeldmateriaal van bestaande en zelf ingebrachte casussen en rollenspellen. Je zult geprikkeld worden om ook tussen de cursusdagen intensief met Motivational Interviewing bezig te blijven, want oefenen is de enige manier om deze krachtige gespreksstijl eigen te maken.

Cursus op maat

Deze cursus wordt als maatwerk aangeboden.
Dit betekent dat we de cursus incompany aanbieden of bij de VU in Amsterdam, toegespitst op jullie specifieke leervraag en situatie. Het exacte lesprogramma wordt hierbij samengesteld na inventarisatie van de leerwensen en voorkennis van de groep deelnemers.
We streven bij deze cursus naar een groepsgrootte van 8 tot 16 deelnemers. Het aantal bijeenkomsten wordt in overleg vastgesteld, voor deze cursus zijn 4 dagdelen gebruikelijk.

Contact en informatie

Heb je interesse in de cursus motiverend begeleiden voor jouw team of organisatie? Neem dan contact op voor meer informatie en een vrijblijvende offerte met Marjolein Roemaat, m.roemaat@vu.nl