Kwalitatief onderzoek

Leer eigen intuïtie, observaties en vragen uit de onderwijspraktijk transformeren naar wetenschappelijk onderzoek

< Terug naar overzicht met alle academische modules voor hbo-docenten

Denkt u bij onderzoek direct aan getallen, statistiek, vragenlijsten en significantie? Dat is logisch, maar er zijn ook andere analysemethoden. Bij kwalitatief onderzoek speelt cijfermatige informatie een ondergeschikte rol. Daarin staan juist ervaringen, meningen, gedragingen, gevoelens en observaties van personen centraal. Dit onderzoek focust op het waarom van menselijk gedrag en hoe processen werken. Als onderzoeker speelt uw eigen observatievermogen en intuïtie een belangrijke rol. Dat heeft zijn uitwerking op de dataverzameling, analyse en rapportage. Met deze module leert u resultaten van kwalitatief onderzoek op een wetenschappelijke manier beschrijven en analyseren. 

Voor wie?


Docenten in het primair, voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs die geïnteresseerd zijn in het uitvoeren van kwalitatief onderzoek. Deelnemers hebben geen of weinig ervaring met dit type onderzoek, maar willen eigen observaties en ervaringen uit hun onderwijskundige praktijk op een wetenschappelijke manier verwerken.

Doel en resultaat


  • U leert eigen intuïtie, observaties, problemen en vragen uit uw onderwijspraktijk te transformeren naar wetenschappelijk onderzoek. De opgedane bevindingen kunt u direct toepassen in uw onderwijspraktijk.
  • Na afronding van deze opleiding bent u in staat verschillende manieren van dataverzameling te beschrijven. U kunt verzamelde data zelf inductief analyseren volgens de regels van kwalitatief onderzoek. Daarbij weet u de kwalitatieve bevindingen op een juiste manier te presenteren. 
  • U kunt onderbouwen welke ‘bril’ u heeft opgezet bij het beschrijven en de analyse van de data en bent in staat te reflecteren op uw eigen rol als onderzoeker.

Docent

Anne de la Croix
Dr. Anne de la Croix,
Universitair Docent en van oorsprong taalwetenschapper en docent Nederlands.
Anne is gepromoveerd in Engeland en heeft een passie voor alles wat met taal, communicatie en onderwijs te maken heeft.
 

Praktische informatie

Aantal bijeenkomsten6 dagen
Data bijeenkomstenworden spoedig bekend gemaakt
Studiebelasting6 EC (168 uur)
Locatie
Metropolitan, VU Amsterdam
Kosten€ 1.470
InschrijvenVia het online inschrijfformulier die beschikbaar wordt gemaakt wanneer de cursus data bekend zijn.

Contact en aanmelden


Interesse? Wanneer u het online interesseformulier invult, brengen wij u ervan op de hoogte wanneer (nieuwe) opleidingsdata worden ingepland.

Voor inhoudelijke informatie over deze module kunt u contact opnemen met:
Dr. Anne de la Croix
E  anne.dela.croix@vu.nl

Voor praktische informatie over inschrijving, betalen en planning kunt u contact opnemen met:
Studentzaken Hoger Onderwijs
E  ho.ucgb@vu.nlempty