Zorg voor de klas

banner_pedadogisch_handelen_klassenmanagement_differentiatie
Home VU Lerarenacademie vo

Professionalisering op gebied van klassenmanagement en differentiatie

Bij onze dienstverlening rond ‘Zorg voor de klas’ staat de vraag centraal: wat heeft deze leerling of groep nodig om optimaal te functioneren in het onderwijs? Het team Special Educational Needs van de VU Lerarenacademie richt zich op het pedagogisch-didactisch handelen van leraren, zorgspecialisten en teams in het afstemmen van het onderwijs op specifieke onderwijsbehoeften bij leerlingen. Denk aan bijvoorbeeld klassenmanagement, inclusief onderwijs en differentiatie. Wij bieden trainingen, cursussen, studiedagen en workshops op maat voor docenten- en zorgspecialisten(teams). Tevens kunt u bij ons terecht voor advies, onderzoek en schoolontwikkeltrajecten. Wilt u meer weten over onze incompany- en maatwerkmogelijkheden? Neem dan contact op met Wilma Jongejan, teamleider VU Lerarenacademie, w.jongejan@vu.nl of (020) 59 81805.
 

Differentiëren met Lesson Study VU

Hoe zorg je er als docent voor dat een les aansluit bij de leer- en instructiebehoefte van een diverse leerlingenpopulatie? De VU Lerarenacademie verzorgt en begeleidt Lesson Study trajecten met de focus op differentiatie. Lesson Study is een praktijkgerichte, cyclische werkwijze waarbij een lerarenteam (samengesteld uit één of meer vaksecties) gezamenlijk een (vak)les ontwerpt en uitprobeert. De nieuwe les wordt in de klas door één leraar gegeven, waarbij de collega’s meteen meekijken hoe de ontworpen les bij de leerlingen aankomt en dat ook navragen bij hen. De opgedane kennis en inzichten kunnen alle teamleden vervolgens gebruiken in hun lespraktijk. Zo leren collega’s van elkaar en van hun leerlingen/studenten.
Voor leraren die zelf Lesson Studytrajecten willen begeleiden biedt de Lerarenacademie de post-hbo opleiding voor procesbegeleider.

Lees meer over Lesson Study VU en hoe u hier via de VU Lerarenacademie aan kunt deelnemen.

De VU Lerarenacademie neemt ook deel aan Lesson Study NL, een samenwerkingsverband van de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Twente, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim Zwolle en Universiteit Utrecht.